Sikkerhed og faldunderlag

Alt du skal vide
Bliv kontaktet af konsulentHvordan arbejder vi?

En af de væsentligste punkter at være opmærksom på, når der designes en legeplads, er faldunderlaget. Dels fordi der ved mange legeredskaber er krav om faldunderlag, som altid skal følge den aktuelle faldhøjde og dels, fordi det er en væsentlig del af udgiften ved at etablere en legeplads – både indendørs og udendørs.

Det er derfor altid en god ide at skabe sig et overblik over de forskellige muligheder for faldunderlag.

Der er nemlig stor forskel på prisen på de forskellige typer faldunderlag, og det er ikke alle typer faldunderlag, der passer til alle legepladser.

Hos Maxplay i Køge kan vi hjælpe med mange forskellige typer faldunderlag i hele Danmark.

Få det rette faldunderlag

Inden du vælger, hvilket faldunderlag der skal bruges på din legeplads, skal du gøre dig klart hvilke parametre, der betyder mest for dig:

  • Holdbarhed
  • Økonomi
  • Vedligehold
  • Æstetik
  • Sikkerhed.

Når du har forholdt dig til dette, kan du begynde at kigge på de forskellige typer faldunderlag.

Asfalt og fliser

Fald under 60 cm kræver ikke faldunderlag.

Græs

Ved fald fra 60-100 cm er græs eller løst muldlag godkendt som faldunderlag.

Det betyder, at du kan vælge at placere dine redskaber på en græsplæne uden yderligere faldunderlag, så længe din plæne er velholdt.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at de fleste legeredskaber – hvis de bruges – vil få en slitage omkring sig, så der til sidst kun er relativt hårdt stampet jord tilbage. Dette kan ikke godkendes som faldunderlag, og en legepladsinspektør vil ikke godkende dette, selvom græsset var fint, da redskabet blev monteret.

Du skal vælge græs, hvis dine redskaber ikke har en stor faldhøjde, og hvis du er i stand til at vedligeholde din græsplæne næsten dagligt eller ikke forventer den store brug af legepladsen.

Græsmåtter

Mange vælger at få udlagt græsmåtter på deres legeplads. Græsmåtter kan monteres direkte på plænen og græsset kan vokse op mellem hullerne i gummimåtten. Dette bevirker, at du kan opnå en større godkendt faldhøjde samtidig med, at din plæne har græs.

Du skal være opmærksom på, at græsmåtter trædes ned i jorden, efterhånden som de bliver benyttet.

Det betyder, at underlaget bliver så hårdt som den jord, de ligger på, og måtterne ikke længere er godkendt som faldunderlag. Derfor anbefales det, at måtterne løftes minimum en gang årligt for at sikre et godkendt faldunderlag.

Du skal vælge græsmåtter, hvis du gerne vil bevare et udtryk som græs men ikke kan holde din plæne hver dag. Eller hvis du vil være bedre sikret mod nedtrampet underlag.

Sand/faldgrus

Når det kommer til naturmaterialer som underlag vælges oftest faldsand eller faldgrus. Dette materiale kan være hensigtsmæssigt at benytte, hvis du ønsker, at legepladsen skal have et naturligt udtryk, eller hvis placeringen er i et miljø, hvor naturmaterialer kræves. Der kan også vælges barkflis, men der er en række ulemper, som gør, at dette kun anbefales i begrænset omfang.

Alm. strandsand er kun sjældent benyttet, da det har en tendens til at pakke sig og blive hårdt.

Hvis du er i stand til at vedligeholde dit sand (rive jævnligt, fjerne ukrudt og fremmedlegemer) kan dette dog også benyttes som faldunderlag. Når samtalen falder på sand og faldgrus ender den også ofte på emnet: kattelort. Mange kan ikke lide, at der skal være sand eller faldgrus på deres legepladser, fordi katte ofte bruger disse store sandkasser som toilet.

Det anbefales derfor også, at underlag af denne type skiftes hvert andet år.

Helstøbt gummi

Helstøbt gummi er det mest populære underlag på den moderne legeplads. Ikke alene lever et gummiunderlag op til de krav der er i EN1177, det kan også designes, så det passer til netop det udtryk og de farver, der ønskes.

Gummi leveres i et baselag, der giver den ønskede stødabsorbering alt efter den krævede faldhøjde og et toplag, der giver farven. Gummifliser giver et lækkert, eksklusivt udseende på legepladsen og giver et minimum af vedligehold, da der ikke skal fejes sand, rives for fremmedlegemer og kattelort, og så forventes det at holde op til 20 år.

Derfor er det meget sjældent en dyrere løsning at få leveret en løsning med helstøbt gummi som underlag. Beregninger viser, at 3. gang sandet skiftes i en legeplads, kunne det bedre have betalt sig at ligge helstøbt gummi.

Andre typer underlag

Der findes en række andre typer underlag til legepladser, såsom kunstgræs, ecoscape og hybridgræs.

Disse har som ovenstående en række fordele og ulemper, og det er altid en god ide at kontakte din lokale Maxplay konsulent, inden du lægger dig fast på, hvilken type underlag, der passer til dit behov.

Vi er her for at hjælpe dig – så kontakt os endelig gerne allerede i dag for at høre nærmere om dine muligheder.